Clean desk

Hoi hoi!


Opgeruimd staat netjes..... In negen van de 10 gevallen is mijn bureau opgeruimd. Alles heeft een plekje en zet ik alles weer terug aan het einde van de dag. Maar door de ene dag dat mijn bureau niet is opgeruimd, blijft mijn bureau ook dagen lang onopgeruimd. Los van het idee dat als je alles opruimt je ook niet meer weet waar alles ligt.


Velen hebben het streven om het bureau zolang mogelijk netjes te houden. Ik ben daar ook een van, maar neurowetenschappelijke onderzoeken bewijzen tegengestelde reacties.


Een poosje geleden kwam ik dit artikel tegen. Helaas weet ik niet meer hoe ik daar terecht gekomen ben, maar heb de link wel bewaard. Princeton University heeft onderzoek gedaan naar de effecten van een vol bureau.


Stimulans van meerdere objecten in het gezichtsveld zijn concurrenten voor het visuele. Het is eigenlijk teveel om te verwerken, waardoor je aandacht constant verschuift naar het volgende object (in mijn geval is dit meer dan waar....). Het onderzoek geeft aan te focussen op één taak en de informatie te verwerken, dit zodat de verwerkingscapaciteit van je hersenen geen overuren draaien.


Zo zijn er weer andere studies en onderzoeken die aangeven dat een vol bureau meer productiviteit opwekt en dat het juist hersenvoedsel is naar meer.


Ja, het werkt om een clean desk te hebben. Maar een semi vol bureau helpt mij weer om tot nieuwe ontdekkingen te komen. Het is voor mij een creatieve manier van werken, opgeruimd maar ook weer niet opgeruimd. Ik zie mijn bureau als een klein plekje waar ik naar kan kijken en dingen zie. Mijn pen die inkt achterlaat in een vorm, plakband die op een onlogische plek ligt, een brievenbak zonder brieven en mijn altijd bij de hand hebbende handcrème. Ik hou ervan om een leuk bureau te hebben, de ene keer opgeruimd en de andere keer niet.


Maar wat is nou jullie snelle tip van vandaag?

  1. Maak je bureau schoon van bacteriën. (ik heb een pakje vochtige schoonmaak doekjes altijd bij de hand en denk aan je toetsenbord)

  2. Ruim op wat je niet gebruikt

  3. Plaats je oplaadstation uit het zicht

  4. Gooi de pennen en potloden die niet meer bruikbaar zijn weg

  5. En hou wat jij echt nodig hebt nabij.

Het resultaat is een schoon bureau, helemaal klaar voor de maandag. Hou het gewoon simpel schoon, want niemand heeft tijd voor een super schoon bureau.


Have fun!1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven