Mindset

De juiste mindset brengt je waar jij het liefst wilt zijn. Velen spreken erover en zeggen bijna allemaal hetzelfde: Met de juiste minader kom je waar je wilt zijn. Je ziet de uitdagingen en wilt er voor gaan. Je gaat voor groei.


Maar hoe werkt je mindset? Dr. Carol Dweck (psycholoog) heeft diverse onderzoeken gepleegd en heeft ze zich vooral gericht hoe mensen succes hebben en hoe je dat kunt bevorderen.


De focus van het onderzoek is motivatie, persoonlijkheid en ontwikkeling. Velen van haar onderzoeken worden gebruikt in het onderwijs. Dat is waar het ook begint, de kinderen in en growth mindset te laten denken ipv fixed. Maar wat is het verschil tussen de twee?


Beide mindsets in het kort beschreven. Fixed mindset is een mindset waarvan de focus ligt op je huidige talenten, competenties en je intelligentie een vast gegeven is. Met andere woorden, dit is wat je meekrijgt en meer dan dat zal het ook niet zijn. Dus je bent nooit instaat om meer te doen wat je hebt meegekregen.


Growth mindset is een mindset waarvan de focus ligt op de uitdagingen, dus intelligentie, talenten en competenties kan je ontwikkelen of verder ontwikkelen. Je hoeft dus niet te blijven in het gegeven skillset. Deze kan je ontwikkelen.


Online zijn er verschillende testen beschikbaar om te bekijken of je meer fixen of growth mindset hebt. Uit mijn test bleek dat ik voor 80% een growth mindset heb, maar 20% fixed. Aan de 20% wordt gewerkt en zijn dat angsten waardoor je niet durft, een voorbeeld is zichtbaar te zijn als ondernemer en als mens.


Hoe kan de mindset je helpen? Als je bijvoorbeeld meer in een fixed mindset leeft en denkt, kan het zo zijn dat vast komt te zitten met de toekomst van je bedrijf. Je denkt dat de uitdagingen te groot zijn en dus het je misschien niet lukt. Dit terwijl je ontzettend veel leert!


Een growth mindset helpt je juist de uitdagingen aan te gaan, waardoor je meer leert over jezelf, je skillset en dus je ervaringen in het leven groeit. Door groei realiseer je veel meer, je durft veel meer en gaat een uitdaging niet snel uit de weg.


Er zijn ook onderzoekers die aangeven dat je juist niet teveel tijd moet besteden aan je groei, dus growth (in het kort het is wat het is, dus let it be).


Wat tips om je op weg te helpen:

  1. Leven lang leren: Dus leer elke dag iets nieuws. Wees niet bang om de hersenen te trainen en voeding te geven. Routine of automatische pilot is voor de hersenen ook niet leuk en dit zorgt ervoor dat de hersenen geprikkeld blijven.

  2. Train jezelf om van een fixed naar een growth mindset komt. Schrijf op wat je mee maakt en ga de uitdagingen aan. Ga de mogelijkheden en moeilijkheden niet uit de weg en vraag om hulp als je er niet uit komt.

  3. Het proces is belangrijker dan het resultaat. Natuurlijk wil je meteen super succesvol zijn, maar dat kost even tijd. Je leert tijdens het proces jezelf ook kennen en stuur jij jezelf ook bij. Accepteer dit proces, want je hebt je mind als set op succes. Dat volgt dan vanzelf.

  4. Effectieve kritiek. Vraag anderen om hun mening en accepteer en verwerk wat zij te zeggen hebben. Dit helpt je te bouwen aan de positieve mindset, dus om je groei te realiseren.

  5. Reflecteer dagelijks. Bekijk dagelijks wat jij meemaakt en schrijf het op. Zo lees je terug en zie je waar jij bent in het proces, wat je nog te doen hebt en waar jij vandaan komt.

Dit allemaal helpt je beseffen dat je groei realiseert als je mindset er toe zet. Vraag hulp waar jij het nodig hebt. Je groei is niet alleen persoonlijk maar ook zakelijk in te zetten. Door de juiste ondersteuner kan jij je focus ook beter plaatsen. Samen met een personal assistant kan je groei realiseren, jij je focus hebt en meer tijd hebt hoe je dat wilt realiseren.


#personalassistant #virtueelassistent #witharti #organizer #mindset #fixed #growth #caroldweck #theorie

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven